lauantai 27. heinäkuuta 2024

Mélissa Da Costa Kaikki taivaan sini

 



Émile on 26 vuotias nuori mies ja saanut juuri diagnoosin varhaisiän Alzheimerintaudista. Eliniän ennuste on korkeintaan kaksi vuotta. Hänelle tarjotaan mahdollisuutta osallistua kliiniseen tutkimukseen, mutta Émile ei halua sairaalaan eikä myöskään olla riippakivi läheisilleen. Ennenkaikkea hän ei halua perheensä muistavan häntä ihmisen kuorena dementiaosastolla. Niinpä hän ostaa matkailuauton ja laittaa ilmoituksen matkaseurasta nettiin.  Koska ilmoitus on raadollisen rehellinen, hän ei usko kenenkään vastaavan. Mutta matkaseuraksi ilmoittautuu Joanne. Hento, mustiin pukeutunut nuori nainen. Hiljainen, vakava olento, joka matkan edetessä löytää uudelleen valon, jonka on kadottanut elämästään.

Kaksikko matkustaa halki ranskan vuoristomaisemien välillä telttaillen ja paikallisiin ihmisiin tutustuen. Ja joka hetki sairaus nakertaa palasia Émilen muistista ja persoonallisuudesta.

Tästä kirjasta olin kuullut kovasti kehuja,eikä kirja pettänyt odotuksia. Kaikki taivaan sini on runollisen kaunis, syvästi koskettava tarina ystävyydestä, rakkaudesta ja myös toivosta. Émile oppii matkan aikana paljon itsestään. Kuolemaa ei voi paeta, mutta sitä ennen elämästä voi nauttia ja oppia huomaamaan katoavien hetkien kauneuden.

Minua kosketti se, miten kauniisti kirjailija kirjoitti Émilen sairaudesta. Ei kaunistellen eikä romintisoiden- kirjassa on myös Émilen muistikatkojen aikaisia raivokohtauksia, mutta häneen suhtaudutaan ymmärtäen. Juuri niinkuin haluaisin itseäni tai läheisiäni kohdeltavan, kun todellisuus vääristyy, eikä enää tiedä onko vieressäsi äiti,  koulutoveri vai joku ihan muu.

Kuivin silmin kirjaa ei voi lukea. 

tiistai 16. heinäkuuta 2024

Ennen kuin kahvi jäähtyy Toshikazu Kawaguchi

 



Jos voisit palata johonkin hetkeen menneisyydessäsi, mitä tekisit toisin? 

Ennen kuin kahvi jäähtyy pohdiskelee tätä aihetta.

Tokion syrjäisellä sivukujalla on pikkuinen kahvila, joka on tarjoillut asiakkailleen tarkkaan valikoitua kahvilaatua Mokkaa yli sadan vuoden ajan. Tarina kertoo, että kahvilalla on toinenkin erityispiirre- istumalla tiettyyn pöytään tietylle tuolille voi palata toivomaansa hetkeen menneisyydessä. Tosin harva käyttää mahdollisuutta, koska sääntöjä on paljon, eikä aikamatkalla voi muuttaa tulevaisuuden tapahtumia. Aikamatka alkaa tarjoilijan kaadettua höyryävän kuuman kahvikupillisen ja matka voi kestää vain niin kauan, kuin kahvi kupissa pysyy lämpimänä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat yhden kesän ajalle ja kirjassa on neljä lukua; neljä aikamatkaa.  Jos tapahtumiin ei kerran voi vaikuttaa, onko menneisyyteen palaamisesta hyötyä?

Ennen kuin kahvi jäähtyy on kirjailijan esikoisteos ja noussut maailmalla kulttimaineeseen. Minä bongasin sen Facebookin kirjaryhmästä.

Kirja on kuin teekupponen kylmänä talvipäivänä, jonka lohduttavaan lämpöön tekee mieli jäädä viipyilemään. Vaikka kirja ei ole kooltaan suuren suuri (236 sivua) jättää se lukijaansa jäljen sivujaan pidemmäksi aikaa.

Japanissa ilmeisesti pidetään episodiromaaneista. Kaikki lukemani japanilaiset romaanit ovat olleet episodiromaaneja.  Yhteistä kaikille on myös ymmärtäväinen suhtautuminen kirjan henkilöihin. Heillä voi olla heikkouksia, mutta virheineenkin he ovat inhimillisiä olentoja ja sen takia rakastettavia.