tiistai 25. kesäkuuta 2024

Murha seurakunnassa Richard Coles

 


Eletään vuotta 1989. Pieni englantilaiskylä Champton on hädin tuskin toipunut edellisen vuoden järkyttävistä veriteoista, kun seurakunnassa tapahtuu uusi murha. Kylän rauhaa rikkoo uuden veriteon rituaalinurhaan viittaavat piirteet. Mistä oikein on kysymys; ovatko asialla satanismiin vetoa tuntevat goottinuoret?

 Kirkkoherra Daniel Clement yrittää luotsata laumaansa halki vaikeiden aikojen. Tilannetta ei helpota seurakuntien yhdistymisen myötä saatu nuori ja erittäin konservatiivinen työtoveri. Kappalainen jonka ainoa suunnannäyttäjä on raamattu ja joka ei hyväksy mitään myönnytyksiä nykyajalle.

Entä mitä Danielin kanssa asuva ja sangen virkeä äiti puuhailee poikansa selän takana, kun pappilaan alkaa tulvia kirjeitä röykkiöittäin?


Murha seurakunnassa on Richard Colesin toinen Daniel Clement-dekkari. Murha ennen iltahartautta-kirjan tapahtumiin viitataankin siellä täällä tarinaa. Ei kuitenkaan niin, etteikö tätä kirjaa voisi lukea itsenäisestikin ilman taustatietoja.

Coles on itsekin anglikaanipappi, joka toimii maalaiskylässä pastorina. Hän on myös tunnettu radio-ja tvpersoona  joka on nuoruudessaan kiertänyt menestyksekkäästi The Communards-yhtyeen muusikkona.

Kirkkoherra Clementin tutkimuksia-sarja on ihanan leppoisaa, vanhanaikaista dekkarityyliä. Jo miljöönä pieni maalaiskylä on inhimillisempi kuin nykyaikaan sijoittuvien dekkareiden asvalttiviidakko. Raakuuksia tapahtuu, mutta silti kirjan ote on lempeä. Verellä ei mässäillä. 

Kirja tuo mieleen tv:n Isä Brownin ja häneen eräs kyläläinen Kirkkoherra Clementiä vertaakin. Piti ihan googlettaa tunnettiinko muka Isä Brown jo kahdeksankymmentä luvulla. Ja kyllä vain, tv-sarja perustuu kirjoihin, jotka ovat olleet olemassa jo tämän kirjan tapahtuma-aikaan.

Kirjan viimeiset sivut yllättävät. Kirkkoherran tarinaa näytetään vievän aivan eri suuntaan kuin siihen miten kirja lopulta päättyy. 

Jatkoa odotellen.. en usko veritekojen päättyvän seudulla tämän murhan ratkaisuun.

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Unohdettujen muistojen valokuvaamo Sanaka Hiragi

 


Elämän ja kuoleman välitilassa on  herra Hirasakan valokuvaamo. Sinne ihmiset saapuvat kuoleman hetkellä ja siellä heitä odottaa heidän elämänsä valokuvina- yksi jokaisesta elämän päivästä. Näistä kuvista henkilö rakentaa kuvalyhdyn Hirasakan avulla. Lyhdyn joka "saa elämän kulkemaan kuvina silmien edessä"

Ennen lähtöään valokuvaamosta tuonpuoleiseen jokaisella on mahdollisuus palata Hirasakan kanssa menneisyyteen ja valokuvata yksi erityisen merkityksellinen hetki. 

Mutta miksi Hirasakalla itsellään on vain yksi valokuva? Mihin hänen muistonsa ovat kadonneet ja miksi? 

Japanilaisilla on kyky kirjoittaa kiehtovasti. Tämäkään kirja ei pettänyt odotuksia. Kirjan tunnelma oli hieman viipyilevä. Ja aihe kiehtova. Kuoleman välitila teemana on samankaltainen kuin T.J Klunen Kuiskailevan oven alla-kirjassa. Näkökulma vain on erilainen. Kirja muodostuu kolmesta eri osasta. Viimeisen valokuvaamon asiakkaan kohtalo selittää myös herra Hirasakan kadonneiden muistojen mysteerin.