lauantai 17. elokuuta 2024

Liina Putkonen Varastettujen hetkien puutarha

 



Vuoden verran Kielokosken kylässä kirjastonhoitajana asunut Aina Varjoranta on kotiutunut uuteen asuinpaikkaansa ja solahtanut osaksi yhteisöä. Ainoa hiertävä asia on suhde yksinhuoltajaisä Maunoon. Mauno tuntuu pitävän Ainaa käsivarren päässä; varsinkin suhteessa Paavo-poikaansa. Eihän lapseton Aina voi ymmärtää vanhemmuutta, eikä varsinkaan neuroepätyypillisen Paavon haasteita. Lisäksi varjoissa väijyy Paavon äiti, joka luo uraa menestyneenä näyttelijänä ja on poikansa elämässä vain satunnaisesti. Silti Maunolla näyttää Ainan mielestä olevan lähes pakkomielle yrittää saada perhe toimimaan yhdessä. 

Aina saa edesmenneen äitinsä ystävältä edelleen äidin Ainalle jättämiä viestejä, jotka vastausten sijaan antavat lisää arvoituksia menneisyydestä. Kuka oli traagisesti kuollut pikku Emilie? Entä kuka on Italiasta kirjeen Ainan äidille lähettänyt I? 

Aina ajautuu läheisen ruukin tiluksilla olevaan ränsistyneeseen talvipuutarhaan ja törmää yllätyksekseen puutarhassa Italiasta tulleeseen Carloon. Carlon mukana Aina ajautuu selvittämään pikku-Emilien ja hänen äitinsä tarinaa ja samalla oman sukunsa historiaa. Ruukin patruuna on ollut kyläyhteisön suuri hyväntekijä ja voimahahmo. Miksei hänen puolisostaan sitten ole mainintaa missään eikä edes nimeä suvun hautamuistomerkissä? 

Varastettujen hetkien puutarha on toinen osa Kielokoski-sarjassa. Kirjan loppu jättää monta lankaa solmimatta, joten jatkoa on odotettavissa. Itse asiassa Ainan ja kyläläisten tarina jatkuu jo joulukuussa Hiljaisten tarinoiden tupa-kirjassa. 

Kielokoski-sarja sarja on hyväntuulen kesäkirjallisuutta. Sopivan kevyttä riippumattoon 😉 ensimmäisessä Kielokoski-kirjassa minua hieman häiritsi kirjaan ympätty kartanomiljöö marmoripatsaineen. Toki Liljeforsien suku ja  tilukset ovat oleellinen osa kirjan tarinaa ja Ainan äidin menneisyyttä. Vaikka tämä puoli kirjasta tuntuukin aavistuksen kliseiseltä ei se haittaa kirjan lumoa. Putkonen kirjoittaa sujuvasti ja kirja koukuttaa mukaansa lukuisilla kirjaviittauksilla- kirjastonhoitajanahan Aina työskentelee ja on lapsesta asti pyörinyt kirjaimellisesti kirjailijoiden jaloissa äitinsä perustamassa kustantamossa. 

Edellisen kirjan luettuani oli pakko etsiä käsiinsä kirjassa mainittu satu Kultasiskot. Tämä kielokoski-kirja taas kannustaa tarttumaan Tove Janssonin Haru, eräs saari-kirjaan ja pyyhkimään pölyt Edith Södergranin runoista Kirjallisuuden lisäksi kirja on ylistyslaulu hyvälle ruualle ja juomalle. Osa kirjan tapahtumista sijoittuu Italiaan ja italialainen vasikanleikeresepti  Vitello Tonnato piti ihan googlettaa 😏 ei varmaan olisi ollenkaan huonoa syötävää! Eri asia sitten mistä täällä saisi vasikan lihaa. Yön pimeydessä naapurin laitumelta?


maanantai 12. elokuuta 2024

Jenny Colgan Ihmeitä kesätaivaalla

 



Morag on lentäjien sukua, uusi helmi sukupolvien ketjussa. Hänelle lentäminen on enemmän rakkaus kuin työ. Hän tietää olevansa hyvä työssään, mutta joutuu silti läheltä piti-tilanteeseen, joka vaatii kaksi kuolonuhria. Asiasta suoritetaan tutkinta. Tutkijoille Morag vakuuttaa olevansa lentokykyinen, mutta sisimmässä kaihertaa. Olisiko hän sittenkin voinut tehdä jotain toisin? Ollessaan tutkinnan vuoksi pidätettynä työstään Morag saa hätähuudon kotisaarelta Skotlannin laitamilta. Pientä potkurikonetta liikennöivä isoisä on sairastunut ja tarvitsee Moragin apua.

Hieman pitkin hampain Morag jättää taakseen uuden uutukaisen poikaystävän ja lähtee saarelle. Hetkeksi vain; odottaahan häntä tutkinnan valmistuttua uralla eteneminen ja loistokas uusi elämä Dubaissa edeltä sinne töihin lähteneen poikaystävän kanssa.

Eräällä kuljetuslennolla Morag joutuu tekemään myrskyn keskellä pakkolaskun syrjäiselle saaripahaselle, jossa ei ole kuin vanha majakka. Ainoana asukkaanaan kärttyisä lintututkija Gregor. Myrskyn aiheuttama sähkökatko ja myrskytuhot estävät kaiken yhteyden ulkomaailmaan ja alussa toisiinsa nihkeästi suhtautuvan kaksikon on pakko oppia tulemaan edes jollain tasolla toimeen keskenään siihen asti kun apua saarelle saadaan. Mutta ehtiikö Morag pois saarelta muutaman päivän päästä odottavaan lentosimulaattorikokeeseen? Ilman hyväksyttyä koetta ei uudesta urasta pitkän matkan lennoilla kannata haaveilla. Ja uralla eteneminenhan on juuri sitä mitä Morag haluaa- vai haluaako sittenkään...

Jenny Colgan on yksi kirjailijoista, joiden uusin kirja yleensä eksyy nopeasti käsiini ja viihdyttää kuin rakas ystävä. Ihmeitä kesätaivaalla ei aivan niin helposti mukaansa tempaissut. Ehkä syy oli kirjan aiheessa. Colganin muut kirjasarjat ovat sijoittuneet kirjakauppaan, leipomoon ja kahvilaravintolaan. Kaikki aihealueita, jotka ovat sydäntä lähellä. Lentäminen ei samalla tavalla kiehdo. Oikeastaan kirja sai ilmaa siipiensä alle vasta siinä vaiheessa, kun Morag suorittaa pakkolaskun. Siitä eteenpäin kirja piti otteessaan. Toki hieman ennalta arvattavana. Mutta toisaalta se on yksi Colganin kirjojen hyvä puoli. Onnelliseen loppuun ja rakkauteen voi luottaa! 

Ihmeitä kesätaivaalla aloittaa uuden Skotlannin taivaan alla-sarjan. Tulen kyllä lukemaan seuraavatkin sarjan osat, vaikka tämä sarja ei aivan parasta Colgania olekaan. Minulle Colganin kirjoista paras on Koti pikkusaarella-sarja. Sen uusin osa onkin jo toivottu joulupukilta! 

lauantai 10. elokuuta 2024

Kaisa Viitala Klaanin kutsu

 



Agnes on parikymppinen arvostetun lontoolaisperheen tytär 1700luvun englannissa- älykäs, sievä, mutta synnynnäisen liikuntavammansa takia sidottu toisten avun varaan. Kun vanhemmat lähtevät isän työn takia Amerikkaan, lähetetään Angnes Edinburghiin isän veljen holhoukseen. Olisihan matka Uuteen maailmaan liian raskas pitkän laivamatkan takia.

Elämä Skotlannissa ei ole läheskään niin vapaata, mihin Agnes on tottunut. Sukulaiset eivät ensi alkuun ymmärrä miten rajoittunut Agnesin liikuntakyky on ja rampa sukulainen koetaan häpeälliseksi asiaksi. Sehän voi luoda mielikuvan suvun heikkoudesta ja heikentää heidän oman tyttärensä arvoa avioliittomarkkinoilla!

Edinburghissa, ainakin sedän tuttavapiirissä, raha ratkaisee. Hyvien kauppasuhteiden takia perhe on valmis uhraamaan Agnesin. Todellisuudessa mitään ei tapahdu, mutta sedälleen vihastunut Agnes ei oikaise sukulaisten kuvitelmia vaan antaa näiden olla uskossa, että Agnes on "häpäisty". 

Tämä pieni valhe kuitenkin paisuu kuin lumipallo ja sen seurauksena Agnes päätyy pitkälle ja vaivalloiselle matkalle kohti Ylämaan nummia ja MacTorrianin suvun linnaa.

Jos kaupungissa raha määritteli ihmisen arvon, pohjoisessa sen määrittelee Klaani. Klaanin kunnia ja sen jatkuminen voimakkaana. Jakobiittikapinan vuodet ovat vielä lähellä ja tämä luo oman varjonsa valtapeliin, joka linnassa ja sen lähiympäristössä on käynnissä. Kaikki eivät katso hyvällä klaanipäällikön mukanaan tuomaa raajarikkoa englantilaista, vaikka hän kuinka olisikin päällikön sisaren ystävä. Varsinkin kun linnassa Agnesin sedän nimi ja sukutausta ovat pahin kirosana mitä olla voi. Tosipaikan tullessa Agnes osoittautuu urhoolliseksi ja on valmis tekemään kaikkensa linnan asukkaiden pelastamiseksi.  Ja vaikka äiti miten olisi Agnesia varoitellut haihattelusta koko tämän nuoruusvuosien, on Agnesin tunnustettava ettei hänenkään sydämensä jäätä ole. 


Kaisa Viitala on aiemmin kirjoittanut tyttönimellään Ikola mm. Hullu luokka sarjan sekä Kerällä-sarjan (Oikein, nurin sekä Kaksi oikein yhteen). Klaanin vieraana aloittaa uuden Nummien kutsu- kirjasarjan. Toisen osan pitäisi ilmestyä ensi keväänä.

Viitala sairastaa synnynnäistä luustosairautta, joten Agnesin haasteiden ja kipujen kuvaamiseen hänellä on omakohtaista kokemusta. Jalkojensa takia Agnes onkin raikkaan erilainen sankaritar! Hän ei ehkä pysty kaikkeen mihin terveet, mutta ei todellakaan ole ihmisten säälittelemä ramparaukka. 

Viitala on koulutukseltaan historioitsija, joten kirjan miljöö on aidon tuntuinen. Tämä hieman etukäteen arvelutti. Miten suomalainen kirjailija pystyy kirjoittamaan uskottavasti 1700-luvun Skotlannista? Epäilykset osoittautuivat kyllä turhiksi hyvin nopeasti ja kirja tempaisi mukaansa niin, että se piti lukea melkeinpä yhtä kyytiä!

Kirjaa on markkinoitu kovasti Diane Gabaldonin Outlander-sarjan faneille. Yhtäläisyyksiä kyllä on ; jakobiittikapina, 1700-luvun Skotlanti ja Klaanien valtasuhteet. Klaanin vieraana onnistuu kyllä yhtäläisyyksistä huolimatta hurmaamaan aivan omana itsenään! Päähenkilöissä on sopivasti särmää ja hiven kirpakkaa huumoriakin, niin ettei kirja sorru liian heppoiseksi. Rakkauttakin on ilmassa sopivassa määrin, ei liikaa eikä liian siirappisessa muodossa. Jään malttamattomana odottamaan toista osaa!